Dive in and enjoy...

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Χαμογελάστε Παρακαλώ..

Ειναι πολλα πραγματα που χαρακτηριζουν εναν ανθρωπο και τον τοποθετουν με συγκεκριμενο τροπο στα ματια των αλλων.. Μπορει να ειναι το ντυσιμο, οι κινησεις η καποια αλλα χαρακτηριστικα η εκφρασεις του που θα παροτρυνουν η θα αποτρεψουν καποιον απο το να τον πλησιασει καθως και απο το να αποκτησει καποια σχεση μαζι του.. Ειναι πολλοι οι ανθρωποι που ισχυριζονται πως δεν κρινουν τους αλλους απο την εμφανιση τους.. Και ομως ειναι αυτη που παιζει τον πρωτευοντα τουλαχιστον χρονικα ρολο.. Θελοντας και μη καποια εντυπωση μας σχηματιζεται παντα οταν γνωριζουμε ενα καινουριο προσωπο.. Ειναι λοιπον ατοπο να λεμε πως ειναι ο εσωτερικος κοσμος και ο χαρακτηρας που μας σπρωχνει σε γνωριμιες.. Αυτα ερχονται μετα.. Οταν ειναι η στιγμη να αποφασισεις αν το προσωπο που μολις εχεις γνωρισει θα παραμεινει στη ζωη σου η οχι..

Αν υποθεσουμε ομως πως απο την πρωτη ακομα επαφη γινεται καποιου ειδους αυτοματη ψυχολογιση του ατομου τοτε ποια ειναι τα κριτηρια η αλλιως οι δρομοι που μας οδηγουν στις μετεπειτα διαπιστωσεις μας??

Ειναι ο τροπος εκφρασης, η εμφανιση, οι εκφρασεις του προσωπου, οι κινησεις αυτα που λαμβανουμε ως χαρακτηριστικα σημαδια  και προβαινουμε σε συμπερασματα? Καποιοι υποστηριζουν πως τα ματια ειναι ο καθρεφτης της ψυχης.. Ειναι αλλωστε κατι που με απλη παρατηρητικοτητα μπορει κανεις να διαπιστωσει ευκολα στην καθημερινη του ζωη παρατηρωντας ακομη και τον εαυτο του..

Υπαρχει ομως και κατι ακομη σημαντικο που μπορει και λειτουργει ως καθρεφτης του εσωτερικου κοσμου των ανθρωπων.. Κατι που δεν μπορει να κανει λαθος.. μια ενεργεια τοσο αυθορμητη οσο σχεδον και το πεταρισμα των βλεφαρων.. Το χαμογελο! Πολλα μπορει κανεις να δει και να καταλαβει απο ενα χαμογελο..

Το χαμογελο ειναι ενας τροπος να υπαρξει κανεις μεσω της ουσιας του.. Ειναι ενα δειγμα του πως μπορει κανεις να δωσει το παρον στις ζωες των αλλων καθως και να ξυπνησει συναισθηματα και αντιδρασεις λειτουργωντας ως ερεθισμα απειρως δυσαναλογο σε ενταση μιας απλης εξωτερικης παρατηρησης.. Και πανω απο ολα ειναι ενας τροπος επικοινωνιας τοσο ανωτερος της λεκτικης που μπορει με σιγουρια να αποτελεσει θεμελιο για τις πιο ισχυρες ανθρωπινες σχεσεις..

Αυτα και πολλα αλλα θα μπορουσε κανεις να πει για αυτην την υποσυνειδητη και απειροελαχιστη σε σχεση με την μεγαλειωδη και πολυασχολη καθημερινοτητα μας εκφραση που  ομως εχει τη δυναμη να αλλαξει τον  κοσμο και τη ζωη μας..

Αφορμη για αυτες μου τις οχι και τοσο επιστημονικα αποδεδειγμενες και ελαφρως κλινουσες προς μια μαλλον αποτυχημενη λογοτεχνικη εκφραση συναισθηματων και πεποιθησεων παρατηρησεις ειναι μια προσφατη σχετικη φιλοσοφικη αναζητηση.. Παρακαλω μην παρεξηγειτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου