Dive in and enjoy...

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Όταν η ποίηση συναντά τη μουσική..

Πολλοί μουσικοί επιλέγουν να μελοποιήσουν γνωστά, ή όχι και τόσο, ποιήματα και να τους δώσουν μια άλλη χροιά και υπόσταση.. Διαβάζοντας ένα ποίημα διαμορφώνεις μια άποψη για το θέμα που πραγματεύεται και υποσυνείδητα πλάθεις μια εικόνα για να το υποστηρί3εις.. Με τη μουσική να προστίθεται σ' αυτό το έργο τα πράγματα αλλάζουν και η εικόνα δημιουργείται πλέον και χάρη στη μελωδία.. Πολλές από αυτές τις προσπάθειες είναι ε3αιρετικά επιτυχημένες.. Και αυτές είναι κάποιες από τις αγαπημένες μου μελοποιήσεις..

 
Πρόκειται για ποίημα του Καββαδία, στον οποίο μπορώ να πω έχω μια ιδιαίτερη προτίμηση, μελοποιημένο από τον Θ. Μικρούτσικο ..


 
Και ένα ποίημα της Κατερίνας Γώγου από τους Magic De Spell..


4 σχόλια:

  1. έχω κι εγώ αδυναμία στα τραγούδια που γίνονται απο μελοποιημένα ποιήματα.. αν και κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσες να πεις ότι όλα τα τραγούδια είναι ποιήματα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι όντως.. Εδώ προσπάθησα να εστιάσω σε κάποια που έχουν εκδοθεί.. Μ' αυτή την έννοια ποιήματα.. Είναι κι άλλα πολλά εννοείται..

      Διαγραφή
  2. Φυσικά κι εμένα μου αρέσει όταν γίνεται αυτό. Οι αγαπημένες μου μελοποιήσεις που μου έρχονται αυτή τη στiγμή στο μυαλό είναι όλο το άλμπουμ Εγγονόπουλος – Πουλικάκος – Socos - Η Ύδρα των πουλιών, η Σιωπή του Καβάφη από τον Λόλεκ και το Federico Garcia Lorca του Καββαδία από τον Θ. Μικρούτσικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι συνήθως έχει περισσότερη σημασία ένα τραγούδι όταν δε γράφτηκε βεβιασμένα όπως τα περισσότερα σήμερα.. Δεν τα έχω ακούσει όλα όσα λες.. Θα τα ακούσω όμως.. Μπορεί να μ' αρέσουν κι εμένα..

      Διαγραφή